Rouwvliegjes

Veerle Vos
05-10-22

Heb je last van vliegjes in je terrarium of bij je plant? Dat is vervelend! Dit zijn waarschijnlijk rouwvliegjes. Gooi je terrarium of plant nog niet weg want in deze blog helpen wij jou om de vliegjes te bestrijden!

Rouwvliegjes zijn eigenlijk helemaal geen vliegen, het zijn muggen. Officieel heten ze varenrouwmug, ze prikken niet en zijn nog kleiner dan fruitvliegjes. De rouwvliegjes komen dan ook vooral voor in de aarde of rondom je plant.

Rouwvliegjes komen dan ook vaak via de aarde mee omdat er larfjes in zitten, ze zijn heel moeilijk om op te merken. Ze kunnen overigens ook gewoon naar binnen vliegen. Wat ze nog vervelender maakt is dat ze zich heel snel voortplanten en dus lastig te bestrijden zijn. Daarnaast vreten de larven van de rouwvliegjes aan de wortels van je plant. De vliegjes zelf doen niet zoveel kwaad, zij eten dode plantenresten op. Eigenlijk zijn de larfjes de boosdoeners, indirect ook de vliegjes.

Geef je plant of terrarium nooit teveel water, want rouwvliegjes houden van een vochtige grond. Dit is natuurlijk ook niet goed voor je plant en zeker niet voor je terrarium. Laat je plant wat uitdrogen om ze te bestrijden (bekijk hoe ver je kunt gaan met je plant of terrarium). Houdt daarnaast je plant of terrarium zo gezond mogelijk. Zorg voor een goede standplaats en eventueel voeding voor je plant wanneer nodig. Mocht je plant of terrarium dan last hebben van rouwvliegjes, kunnen ze hier makkelijker van herstellen.

Je kunt ook nog proberen om wat zand over de aarde te strooien. De larven zullen sterven en de vliegjes kunnen ook geen nieuwe eitjes leggen omdat het zand de lucht blokkeert. Na 2 weken mag je het zand er weer afhalen anders kan het zijn dat de plantjes dood gaan door zuurstofgebrek. Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Stel ze gerust via klantenservice@plants-living.nl.

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel jouw ervaringen met dit bericht.