Terrarium

Peter Schermers
21-12-21

Wie wil er nou geen minituintje in glas? Zo'n terrarium staat geweldig in je interieur en is de perfecte keuze als je houdt van sfeervolle producten die maar weinig verzorging nodig hebben. Lekker duurzaam dus. Op deze pagina kun je alle verzorgingstips vinden zodat je nog langer blijft genieten!

Wat is een terrarium?

Een terrarium is een zelfvoorzienend ecosysteem in een glazen fles of pot. Doordat de fles of pot afgesloten is via bijvoorbeeld een kurk, is er sprake van een gesloten systeem. Hierdoor kunnen de planten in het terrarium voor zichzelf zorgen en hoef je er als eigenaar bijna niets aan te doen.

Standplaats

Zet je terrarium op een lichte plek neer, maar niet in de directe zon. De planten hebben namelijk wel licht nodig, maar het directe zonlicht is ze te warm. Draai je terrarium af en toe een slag zodat alle planten erin hun benodigde portie licht krijgen. 

Temperatuur

Zorg dat je terrarium op een plek staat waar de temperatuur gelijkmatig is, dus vooral niet bij de verwarming. Je terrarium voelt zich het prettigst rond 20ºC, oftewel kamertemperatuur.

Water geven

Je hoeft je terrarium geen water te geven. Een terrarium kan prima op zichzelf leven vanwege haar gesloten ecosysteem. Dit systeem zorgt ook voor wat lichte condensvorming in het glas, maar dat is niet erg. Als er veel condensvorming ontstaat in je terrarium, zit er teveel vocht in. Zet dan de deksel van je terrarium even open zodat het vocht eruit kan. 

Voeding

Je terrarium is zo zelfstandig dat ze geen voeding nodig heeft!

Condens

Geen paniek, dit is normaal. Elk terrarium heeft zijn eigen ecosysteem waarmee een kringloop wordt gevormd in het glas. Met hun wortels nemen de planten water op dat ze vervolgens weer laten verdampen via het blad. Hierdoor ontstaat de condensvorming oftewel de aanslag op het glas. Dit verdampte vocht druppelt later naar beneden om zo de wortels weer te voorzien van water.

Snoeien

De planten in je terrarium gaan na verloop van tijd groeien. Wanneer de planten je terrarium uitgroeien kun je ze zelf snoeien. Kijk eerst welke blaadjes te lang zijn. Voel bij ieder blaadje waar het begint, en knip het zo dicht mogelijk langs de stam af met een schaartje. Let op dat je niet te veel van de plantjes af knipt, zodat ze nog wel kunnen groeien. Na het snoeien sluit je je terrarium weer af.

Vliegjes

In dat geval kun je buitenshuis even de kurk van je terrarium halen zodat de vliegjes eruit kunnen. De vliegjes zijn waarschijnlijk tijdens het opmaken van het terrarium meegelift in de planten, maar ze doen de planten verder geen kwaad.

Schimmel

Het kan zijn dat je terrarium wat uit balans is geraakt, waardoor schimmel kan ontstaan. Dit komt meestal door teveel vocht. Zet je terrarium in dat geval een tijdje open en haal de blaadjes die aangetast zijn weg zodat de schimmel kan uitdrogen. Losse blaadjes die niet schimmelen kun je laten liggen; deze dienen juist als voeding voor je terrarium. 

Paddestoelen

Paddestoelen in je terrarium kunnen geen kwaad. Het is een onschuldige schimmel die bijdraagt aan de groei van je ecosysteem. Ook in de natuur komen paddenstoelen op bepaalde momenten van het jaar opeens tevoorschijn en verdwijnen ook weer net zo snel, zo ook in jouw terrarium. Je kunt ze eventueel ook uit je terrarium halen.

Bruine of zwarte puntjes op de blaadjes

Deze bruine puntjes ontstaan als de planten toch teveel in de zon hebben gestaan. Kijk bij het wisselen van de seizoenen dus ook goed of het terrarium niet langzamerhand steeds meer in direct zonlicht komt te staan, want daar kunnen haar planten niet tegen. De bruine puntjes kun je eenvoudig afknippen met een schaartje.

Zwarte planten

Wanneer de planten in je terrarium een donkere kleur krijgen komt dat doordat ze teveel water hebben gekregen. Zet in dat geval de kurk een paar uur schuin op het terrarium zodat er veel lucht binnen kan komen en het overschot aan vocht kan verdampen. De zwarte blaadjes kun je er gewoon uitknippen met een schaartje. 

Cadeau doen?

Wil je een terrarium cadeau doen en moet je terrarium nog even in de doos blijven zitten? Dat is opzich geen probleem, je kunt je terrarium ongeveer 4 dagen in een doos laten zitten. Daarna kan je terrarium wel wat licht gebruiken.

Plantenarrangement kopen bij Plants & Living

Plants & Living is dè webwinkel waar de mooiste plantenarrangementen, terrariums en woonaccessoires voor jou verkrijgbaar zijn! Al onze plantenarrangementen worden door onszelf bedacht en met de hand opgemaakt. De planten komen vers van de kweker en zijn uiteraard van topkwaliteit. Wij bezorgen jouw bestelling binnen 2 werkdagen op het door jou gekozen moment!

Vragen?

Heb je een andere vraag over de verzorging van je terrarium? Neem dan contact met ons op via info@plants-living.nl of stuur ons een WhatsApp bericht op 0416-725022. Je kunt natuurlijk ook gewoon met ons chatten via de live chat op de webshop.


Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel jouw ervaringen met dit bericht.